Y-Point Amsterdam

Een joint venture tussen APF International en Angelo, Gordon & co, verwierf het kantoorgebouw ‘Y-Point’ begin 2017 met als doel deze te transformeren naar een high-end, toekomstigbestendig kantoorgebouw. Het gebouw van ca. 7.200 m² v.v.o. is gelegen aan de Van Diemenstraat in de Oude Houthaven te Amsterdam.

Y-Pointgeschiedenis

Het voormalig pakhuiscomplex van de Deli Maatschappij, bouwjaar 1913, is na haar oorspronkelijke gebruik voor de opslag van goederen sinds begin jaren 90 in gebruik als bedrijfsverzamelgebouw. Door de donkere gangzones en vrijheid die aan de individuele huurders was verstrekt inzake de inrichting oogde het gebouw versnipperd en gesloten. Het gebouw is in 2016 erkend als gemeentelijke monument waarbij vooral de gevel aan de Ijzijde bijzondere waarde werd toegedicht alsmede de kenmerkende parcellering van de oorspronkelijk zes pakhuizen. Voor de herontwikkeling is de ambitie geweest om de zittende huurders uit te plaatsen,de momumentale waarden van het pand te benadrukken en tevens verbinding in het gebouw te creeeren tussen de straatzijde en de Ijzijde.

Y-Pointverbouwing

Gedurende de verbouwing, uitgevoerd door Dura Vermeer, zijn de in 1990 toegevoegde erkers op de locaties van de voormalige pakhuisdeuren vervangen door een ontwerp dat meer recht doet aan de oorspronkelijke uitstraling van de gevel. Inpandig zijn een aantal doorbraken in de dragende muren gerealiseerd of vergroot zodat de van oorsprong zes gebouwdelen een duidelijke verbinding met elkaar aangaan. De gevelopeningen aan de IJ-zijde zijn optisch vergroot en de complete klimaat- en elektra installatie zijn volledig nieuw aangebracht. Tezamen met de na-isolatie van dak en gevels heeft dit geleid tot een labelverbetering van F naar A. Hiermee is het gebouw van circa 7.000m2 v.v.o. weer duurzaam herbestemd voor de komende decennia. Het ontwerp is gemaakt door Cruz y Ortiz architecten, bekend van onder meer de renovatie van het Rijksmuseum.

Y-Pointtoekomst

Gedurende het herontwikkeltraject is er oveenstemming bereikt met Fosbury & Sons voor de langjarige aanhuur van het gehele gebouw. Het gebouw zal in september 2019 worden overgedragen aan de huurder waarna zij haar afbouwwerkzaamheden zal starten. Verwachting is dat Fosbury & Sons haar concept begin 2019 zal openen. Hiermee opent zij haar eerste vestiging, met een fantastisch uitzicht over het IJ.

Conform de doelstelling bij aankoop heeft de joint venture het gebouw, op basis van een verhuurd en gerenoveerd gebouw, verkocht aan Duitse belegger Realis AG.

Login deelnemers

Inloggegevens vergeten? Neem Contact op met APF International